Wednesday, February 01, 2006

8. Kätevästi käsillä?

Saatavuus voidaan jakaa ulkoiseen ja sisäiseen saatavuuteen. Ulkoisella saatavuudella tarkoitetaan sitä, miten helposti yrityksen toimipaikkaan löytää ja pääsee. Sisäisella saatavuudella tarkoitetaan sen sijaan sitä, miten hyvin tuotteet ovat tarjolla toimipaikan sisällä. Seuraavassa on kuvailtu hieman Sonyn kuulokkeiden saatavuutta.

Sonyn kuulokkeiden saatavuus ulottuu moniin kauppaketjuihin. Päätin käsitellä asiaa kuitenkin Prisman avulla, sillä ostin kuulokkeet sieltä. Prisman ulkoinen saatavuus on järjestetty hyvin. Liikkeitä on runsaasti sopivien välimatkojen etäisyyksillä toisistaan. Tikkurilan Prisma sijaitsee kävelykadulla erittäin keskeisellä paikalla. Sen valomainokset näkyvät pitkälle siten, ettei yksikään kävelykatua pitkin kävelevä mahdollisen asiakas voi olla huomaamatta niitä. Lisäksi parkkipaikkoja on paljon Prisman ison parkkihallin ansiosta.

Sisäinen saatavuus sen sijaan on Prismassa heikommalla pohjalla. Prisma on iso kauppa ja jos siellä ei ole käynyt aikaisemmin, on esimerkiksi kuulokkeita lähes mahdotonta löytää kysymättä joltain kiireisenoloiselta ja epäystävälliseltä myyjältä neuvoa. Kuulokkeet sijaitsevat nimittäin liikkeen yläkerrassa lähes perimmäisessä nurkassa CD-levyjen lähellä. Jos asiakas jotenkin onnistuu selviämään tähän paikkaan asti, kyseisten kuulokkeiden sisäinen saatavuus muuttuu kuitenkin positiiviseksi. Ne nimittäin on sijoitettu keskimmäiselle paikalle kuulokevalikoimassa. Lisäksi tuotteen hinta oli kerrankin helposti erotettavissa toisten tuotteiden hinnoista.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home